15.02.2022

Nog nooit verbruikte de mens zoveel grondstoffen

Nog nooit verbruikte de mens zoveel grondstoffen: meer dan 100 miljard ton in één jaar

Het was al niet best, maar nu is het nog slechter. Het circulaire gehalte van de wereldeconomie is gezakt van 9,1 procent naar 8,6 procent. De wereldeconomie gebruikt meer dan 100 miljard ton aan materialen in één jaar. En daarvan wordt dus minder gerecycled of opnieuw gebruikt. Die cijfers staan in het rapport World Circularity Gap van de denktank Circle Economy dat gepubliceerd werd op het World Economic Forum in Davos (bron: Trouw, Esther Bijlo 27 januari 2020).

Het is dus meer dan ooit noodzaak dat een ieder probeert deze trend te doorbreken. Het besparen op grondstoffen is iets waar een ieder een bijdrage in kan leveren en elke bijdrage, klein of groot, moet worden gewaardeerd en telt mee. Het is van groot belang dat besparing op grondstoffen niet als een belasting worden gezien, maar als een “normale zaak”. Hiervoor wordt dus aan de hele keten (opdrachtgevers, bedrijven, fabrikanten en leveranciers) gevraagd hun “nek uit te steken” en initiatieven te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan het doorbreken van deze negatieve trend.

Wij zijn jaren geleden om bovenstaande redenen al een partnership aangegaan met Hijman en Werner&Merz om gezamenlijk initiatieven te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan het verspillen van grondstoffen. Initiatieven die soms moeizaam lijken, die soms stranden in ambitie maar ook soms ook zeer positieve uitkomsten kennen.

Een van de prachtige initiatieven is de door Werner&Merz ontwikkelde green-Effective Performance Calculator die aantoont welke bijdrage de producten van green care PROFESSIONAL leveren aan de bescherming van het klimaat en aan groener schoonmaken. Deze methode berekent het lagere gebruik van ruwe olie op basis van het gewicht van de verpakking, de product ingrediënten en het aandeel recyclaten in de verpakking. Die cijfers worden dan omgezet in CO2-equivalenten. Zo krijgen wij een overzicht met een meetbare, gecertificeerde waarde en dus een betekenisvol bewijs van de echte efficiëntie van groene producten.

Wij zijn trots er trots op (net als een aantal andere collega’s) ook dit jaar weer het certificaat van de performance calculator in ontvangst te mogen nemen.
Roland Wink van Hijman Schoonmaakartikelen heeft dit certificaat nu voor de derde keer aan Marten Reinsma, (Operationeel Manager van G. Raggers & Zn bv) mogen overhandigen. Een prachtige jaarlijkse bevestiging van de behaalde resultaten en de wederzijdse inspanning.